Task
In a group of 5-6 students, we were supposed to create a physically interactive product for a self-propelled ferry in Trondheim, Nyhavna.
Process
1.
Genom en workshop som inkluderade diskussion, crazy 8 och dot voting bestämde vi oss för att vistelsen på färgan skulle bli unik, en upplevelse som skapar dialog.
Vi valde tidigt att försöka efterlikna känslan som norrsken eller liknande visuella fenomen skapar, naturligt blev därför ljus ett huvudfokus i projektet. Vi diskuterade olika möjligheter liksom ljus längst relingen eller ljusshow i mittmasten men efter att ha besökt en prototyp av båten i 1:1 valde vi att lägga fokuset på bänken i mitten, som redan var en naturlig samlingspunkt.
2.
Med Roger Deakins Blade runner 2049 i tankarna började vi experimentera med ljus och vatten, vilket vi också tyckte passade bra då installationen trots allt skulle befinna sig på en båt.
Vi byggde en fungerade prototyp av uppsättet innan vi började utforma den slutgiltiga produkten. Då vi testade prototypen på andra medstudenter märkte vi att bänken saknade ett viktigt intresseväckande element. Därför valde vi att implementera ett ”signal” ljus styrt av rörelsesensorer som skulle fängsla användare och väcka ytterligare nyfikenhet.
3.
Vi valde att göra några ändringar på den slutgiltiga bänkens proportioner och skelett för att få enkel tillgång till elektroniken och samtidigt ha ett rent och enkelt formspråk som skulle framhäva ljuset.
Iterationer. Vikt till knappar.
4.
Till slutpresentationen hade vi i uppgift att laga en film som visade upp vår slutprodukt och dess koncept. Jag var ansvarig för filmning och redigering. Vi kom fram till ett filmkoncept under en storyboards- workshop, redigeringen gjorde jag sedan i premiere pro med Magnus som ljudtekniker.
Resultat
Bänken Wallace är en installation tillägnad en elektrisk självgående färga i Trondheim, Nyhavna. Den förgyller upplevelsen och initiera dialoger mellan passagerarna.
Min roll & reflektion
Detta var ett otroligt lärorikt projekt. Det blev långa arbetsdagar och sena kvällar, något som har övertygat mig ytterligare om vikten av kommunikation och gruppdynamik. Vi utvecklade ett tydligt koncept ganska tidigt något som jag egentligen tycker begränsade oss men som å andra sidan höll oss motiverade genom arbetet. Motivationen tycker jag skiner igenom och jag är väldigt stolt över resultatet.
Mitt ansvarsområde var först och främst filmproduktionen, något som var nytt för mig men som var väldigt lärorikt. Jag bidrog även till konceptualisering och utformning av bänken vilket bidrog till många timmar i verkstaden och nya erfarenheter.
Projektet genomfördes med Marte Fossum, Viktor Bredal, Magnus Engen, Henrik Grevstad, Hanna Skeidsvol & Marie